De productie van kweekzalm zit aan zijn top: de vis wordt de komende jaren waarschijnlijk alleen maar duurder.
De prijzen voor zalm rijzen de pan uit. De voornaamste oorzaak: de wereld zit zo’n beetje aan de top van de productie, schijft Quartz.
De voorraad wilde zalm is erg beperkt, waardoor twee derde van de geconsumeerde zalm tegenwoordig gekweekt is. En de vraag neemt gestaag toe, vooral uit China.
Stijgende prijs van visolie
Eén van de factoren die de groei van zalmproductie tegenhoudt is de stijgende prijs van visolie. Zalm staat bekend om zijn omega-3-vetzuren, maar de vissen maken die stof niet zelf aan. Ze krijgen hem binnen via de kleine organismen die ze eten. Visolie is één van de bestanddelen van het visvoer voor kweekzalm.
Maar de productie van visolie loopt al sinds de jaren tachtig terug. Door de schaarste van vissoorten als ansjovis en sardines, grondstof voor visvoer, loopt de prijs nog verder op. Dat merkt ook het Nederlandse Nutreco, naar eigen zeggen wereldwijd marktleider in de zalmvoedermarkt. Het bedrijf zegt 33 procent van de wereldmarkt in handen te hebben: de omzet voor visvoerder bedroeg 2,03 miljard euro in 2013.
Vervanging voor organische visolie
Nutreco schrijft in zijn jongste jaarverslag dat de duurzame aanvoer van visolie tegen zijn grenzen aanloopt. Het bedrijf werkt aan vervanging voor organische visolie om het tekort op te vangen. Het Noorse dochterbedrijf Skretting onderzoekt bijvoorbeeld de mogelijkheden om de hoeveelheid vismeel en visolie in voeders terug te brengen.
Een andere reden dat de productie aan zijn top is, is aardrijkskunde. Zalm kan alleen worden gekweekt in gebieden met koud, constant stromend water en een beschermde kustlijn. Inderdaad: Noorse fjorden en Schotse meren zijn ideaal. Vandaar dat Noorwegen, Schotland, Canada en Chili de belangrijkste productenten zijn.
Geen vergunning voor nieuwe kwekerijen
Ook ecologie legt zijn beperkingen op. Door kweek van zalm kan eutrofiëring van het water optreden: het water raakt verzadigd aan voedingsstoffen, waardoor enkele soorten gaan overheersen en de biodiversiteit afneemt. Dat kan de wilde zalmpopulatie schaden. Reden waarom landen een vergunningenstop voor nieuwe kwekerijen hebben ingevoerd.
Naast Nutreco profiteert ook Noorwegen van de schaarste op de markt. Het land is de grootste producent van kweekzalm. De export van zalm bedroeg in januari 370 miljoen euro, 120 miljoen méér dan dezelfde periode vorig jaar. De kiloprijs van Noorse zalm vertoont al jaren een stijgende lijn. De prijs ligt nu op 8 dollar per kilo.
Totdat een oplossing is gevonden voor de schaarste aan visolie, kunnen zalmprijzen wel eens ernstig gaan schommelen. Uitkijken naar een goedkopere vis voor in de sushi, dus.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl